Tikras baras tradicinei virtuvei

Įsirengiant šiuolaikišką virtuvę labai sunku atsispirti pagundai įsirengti ir baro stalą. Jis labai organiškai įsilieja į bet kokį modernų interjerą, suteikia patalpai šventiškumo, betarpiškumo. Be to, barą galimą įrengti ir izoliuotoje virtuvėje, ir virtuvėje, sujungtoje su valgomuoju, - nei vienu, nei kitu atveju jis dizaino tikrai nesugadins - veikiau priešingai.

Tikras baras tradicinei virtuvei Baro namuose idėją į mūsų interjerus, žinoma, „atpūtė“ vakarietiški vėjai iš ten, kur klesti restoranų bei greito maisto kultūra. Bet kadangi mes negalime sau leisti taip dažnai pietauti restoranuose, o pavalgyti vis tiek mėgstame, baro stalui suteikėme tam tikrų „nacionalinių ypatumų“.

Pirmiausia barą mes iš svetainės perkėlėme į virtuvę arba tiesiogiai su ja susijusią erdvę. Antra, mums virtuvės baras dažnai atlieka atskiro stalo arba jo pratęsimo funkciją. Nors kai kuriuose namuose, kurių šeimininkai išpažįsta greitą šiuolaikišką gyvenimo būdą, kitokio stalo ir nesurasi. Tai, beje, neteisingas požiūris. Ir dvigubai neteisingas, jei namuose yra mažų vaikų - vaikui ne vieta ant baro kėdės.

PAGAL SKONĮ IR POREIKĮ

Viena madingiausių šiuolaikiško interjero detalių - baro stalas - būna kelių rūšių.

Klasikinis baro stalas - aukštas stalas ant specialių baro konsolių. Jo aukštis siekia 110-115 cm. Prie tokio baro geriausiai tinka aukštos kėdės arba taburetės su patogia pertvara kojoms, su ranktūriais arba be jų. Nors, žinoma, norint ir virtuvės barą, ir kėdes galima padaryti ne tokias aukštas.

Virtuvės baro ir pietų stalo kombinacija. Tokiu atveju baras daromas tokio pat aukščio kaip ir darbiniai stalviršiai (90 cm). Kėdės pritaikomos irgi atitinkamo aukščio - 63-65 cm. Ant tokios kėdės patogu prisėsti net dirbant paprastus virtuvės darbus.

Stalo ir baro derinys paprastai būna dviejų aukščių: aukštesnioji dalis atlieka baro funkciją, žemesnioji tampa pietų stalu. Toks variantas idealiai tinka būstams, kuriuose baru siekiama atskirti virtuvės ir svetainės erdves: stalo zona nukreipiama į virtuvės pusę, baro zona lieka svetainės pusėje. Kad tai labai patogu, faktas, belieka pasirūpinti, kad dviguba konstrukcija būtų estetiška.

Baro stalas virtuvės centre. Ši konstrukcija labai įspūdingai atrodo erdvioje patalpoje. Turbūt dėl to Vakaruose seniai įprastas virtuvės planavimo būdas, kai kambario viduryje paliekama „sala“, sparčiai populiarėja ir mūsų namuose.

Saloje įrengiama kaitvietė, plautuvė, o likusią konstrukcijos dalį sudaro baro stalas ant konsolių. Tokį variantą dažniausiai renkasi šeimininkai, mėgstantys priiminėti svečius, kartu su jais ruošti valgį ir vaišinti juos tiesiai nuo viryklės.

Baras. Virtuvė - viena svarbiausių vietų namuose. Turbūt dėl to esame linkę pamiršti, kad baro stalas skirtas visai ne šiam kambariui. O be reikalo.

Mūsų būstai tampa vis erdvesni, tad atsiranda ir galimybių įsirengti visavertį barą - atskirą ir niekaip nesusijusį su virtuve.

Bare įrengiama nedidelė plautuvė, mažytis šaldytuvas likeriams, sultims ir vaisiams, bei, žinoma, specialios spintelės arba lentynos gėrimų buteliams (skirtingai nei viešuose baruose, namų bare jos dažniausiai įrengiamos po baro stalviršiu. Toks baras atlieka tikrąją savo funkciją - tampa laisvalaikio praleidimo, bendravimo zona.

Toks sprendimas labiausiai tinka vieno žmogaus arba jaunos šeimos (poros) būstui. Barą galima įrengti kur tik širdis geidžia: poilsio kambaryje prie biliardo stalo, prie baseino, kambaryje, kuriame įrengta namų kino sistema.

DERINTI BŪTINA, BET NE VISKĄ

Baro stalas, priešingai nei įprasta manyti, nėra baldas - tai konstrukcija. Todėl baldų fabrikų gatavos produkcijos kataloguose jų beveik nebūna. Geriausiu atveju gamintojai siūlo tik atskiras konstrukcijos detales: įvairiausias lentynėles, kojas, specialų apšvietimą, funkcinius paviršius, stalviršius, chromuoto ar matinio metalo furnitūrą. Iš visų šių gėrybių galima susikonstruoti tokį baro stalą, kokio norisi.

Jeigu baras rengiamas virtuvėje, savaime suprantama, jis turi būti pagamintas iš tų pačių medžiagų, kaip ir virtuvės baldai. Visais kitais atvejais jo dizainas derinamas prie bendro interjero.

Pagal savo kompoziciją baro stalas gali būti vieno, dviejų arba daugiau lygių (tiesa, tokios konstrukcijos dabar netenka populiarumo). Baro spintelės, jeigu jos apskritai yra, gali būti atviros arba uždaros, įstiklintos, apšviestos, puoštos vitražais...

Gana dažnai baro stalas turi vadinamą antrąjį aukštą - tos pačios arba ypatingos dekoratyvios formos karnizą, kuriame įtaisomas apšvietimas, specialios kabyklos taurėms ir pan.

Gaminami baro stalai praktiškai iš visų tų medžiagų, kurios šiais laikais naudojamos interjerų apdailai: medžio, medžio drožlių plokščių, laminato, natūralaus ir dirbtinio akmens, stiklo, plytelių, metalo. Dažnai kelios medžiagos derinamos tarpusavyje.

Baro stalviršiai dabar vis dažniau dengiami sintetiniu akmeniu korianu. Tai kompozitinė medžiaga, labai panaši į natūralų marmurą, tačiau tvirtesnė, pažeidus ją galima nušlifuoti. Jos spalvų paletė beveik neribota, egzistuoja didžiulės kolekcijos „gamtinių“ - t.y. natūralių spalvų bei raštų.

Korianas neregėtai plastiškas, jo, skirtingai nei kitos stalviršių gamybai naudojamų medžiagų pasirinkimas yra praktiškai neribotas, be to, iš jo galima padaryti praktiškai bet kokios formos stalviršį - stačiakampį, aptakų, net kelių plokštumų. Baro stalo formą paprastai pasufleruoja patalpa, kurioje jis statomas: jos erdvė, dizainas, darbinių zonų išsidėstymas. Tačiau reikėtų vengti pernelyg daug stačių kampų arba priešingai - aptakių linijų pertekliaus. Svarbu, kad konstrukcija harmoningai įsilietų į kambario - pavyzdžiui, virtuvės - ergonomiką, netrukdytų judėti.

Medžiagos, iš kurių pagaminti virtuvės stalviršiai ir baro stalo paviršius, nebūtinai turi būti vienodos. Pavyzdžiui, korianas kuo puikiausiai dera su stiklu. Šiuolaikiškose barų konstrukcijose apskritai būna daug stiklo: iš jo gaminami stalviršiai, apatinių spintučių durelės, lentynėlės, kurios tampa itin efektingos įrengus specialų apšvietimą.

SVARBIAUSIA - HARMONIJA

Įrengiant baro stalą, didelė reikšmė teikiama vertikaliai erdvei aplink jį: įvairioms pakabinamoms kabykloms, lengvoms lentynėlėms būtiniausiems priedams laikyti ir pan. Prie baro galima sumontuoti vadinamąją lentyną - „medį“, į kurią sudedamos taurės ir taurelės, servetėlės, šiaudeliai, vaisiai. Tai labai vaizdinga konstrukcija, užgožianti net patį baro stalą.

Neteisinga manyti, kad baras - tik didelių virtuvių prabanga. Yra variantų ir mažoms patalpoms.

Jeigu labai striuka su erdve, bet baro norisi dar labiau, specialistai rekomenduoja rinktis kombinuotąjį variantą - t.y. skirtingų lygių baro ir pietų stalo konstrukciją. Na, o jeigu virtuvė apskritai kišenės dydžio, racionaliausia būtų tik sudaryti baro stalo iliuziją - tiesiog truputėlį pratęsti darbinį stalviršį, tačiau neužgriozdinti jo nei lentynėlėmis, nei spintelėmis viršuje ar apačioje.

Gana dažnai tradicinių virtuvių šeimininkai užsispiria įsirengti būtent aukštą baro stalą. Interjero dizainerių tvirtinimu, jie daro didelę klaidą, nes tokia konstrukcija atrodo neorganiška. Kad ir kokios gražios būtų svajonės, tradicinėje virtuvėje labiausiai tinka baro stalas, įrengtas kaip stalviršio (pavyzdžiui, darbinio) pratęsimas.

Pagrindinis specialistų patarimas būsimiems virtuvės barų savininkams - nepersistengti. Ypač tai aktualu šiuolaikiško stiliaus - santūraus ir neretai net gi asketiško, - interjeruose, nes jų efektingumą nulemia lengvos linijos, horizontalus jų išdėstymas tam tikruose lygiuose. Reikia būti net labai atsargiais, kad viena išsipildžiusi svajonė netyčia nesugadintų kitos. Bet taip ir nenutiks, jeigu nebus pamiršta apie tris svarbiausius dalykus: patogumą (iš anksto apsispręskite, kai ir kam naudosite baro stalą, kad pasirinkta konstrukcija atitiktų jai keliamus uždavinius), zonas (ar yra poreikis baro stalu padalyti erdvę į skirtingas zonas ir kokios konstrukcijos baras geriausiai tą padarytų) bei estetiką (kaip atrodys konkrečioje patalpoje įrengtas baro stalas ir ar prie jos derės).

Autorius: Sergejus STONKUS

eBaldai.lt


Atgal | Spausdinti